Potrzebujesz pomocy? Obsługa klienta 502-955-871

POZORNIE ZDROWE JEDZENIE MOŻE BYĆ TRUJĄCE

problemy z jedzeniem
Autor Filip D on Listopad 12, 2019 in Odżywianie

Zdrowe jedzenie, nie zawsze jest takie zdrowe

Jak to mówią, nie wszystko złoto co się z wierzchu świeci. To powiedzenie idealnie pasuje do tematów związanych z jedzeniem. Dziś bardzo wiele osób pragnie być ikoną zdrowego odżywiania, wymyślając coraz to nowsze rewelacje. Nam najbardziej podoba się zdanie wypowiedziane dawno temu przez nijakiego Paracelsusa, a mianowicie: Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę. Idąc tym tropem, nawet pozornie zdrowe jedzenie, może nas truć.

Niektóre produkty i potrawy, mogą zatruwać Twój organizm

Nie będziemy zajmować się opisywaniem wszystkich produktów, ale przedstawimy kilka przykładów pozornie bezpiecznych pokarmów, o których byś nie pomyślał, że mogą bardzo “zatruć” życie. Wiedza, które produkty spożywcze należy ograniczyć w diecie, może znacznie poprawić jakość życia, a nawet i długość.

Napoje dietetyczne

Napoje dietetyczne mogą wydawać się lepszym wyborem, niż napoje słodzone cukrem, a mimo to, efekt naszej diety nie jest widoczny. Badanie z 2015 r. opublikowane w European Journal of Nutrition wykazało, że napoje dietetyczne mogą poważnie zwiększać ryzyko cukrzycy u mężczyzn. W innym badaniu z 2014 r. opublikowanym w Journal of General Internal Medicine stwierdzono, że spożywanie napojów gazowanych wiąże się z kilkoma czynnikami ryzyka chorób serca.

Ryby o wysokiej zawartości rtęci

Ryby są doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega 3, witamin i minerałów. Jednak z powodu zanieczyszczonych siedlisk, w których żyją, są również źródłem toksyn, takich jak rtęć i PCB. Rtęć na ogół nie jest szkodliwa, gdy jest spożywana w bardzo małych ilościach, ale jest toksyczna w dużych dawkach i może powodować wady wrodzone u dzieci. Z tego powodu kobiety, które pragną zajść w ciążę, kobiety w ciąży i kobiety karmiące, a także dzieci, powinny unikać ryb o wysokiej zawartości rtęci, takich jak: marlin, rekin, miecznik, tuńczyk biały, tuńczyk wielkooki i makrela królewska. Warto też nie spożywać zbyt wiele: halibuta atlantyckiego, tuńczyka z puszki, tuńczyka paskowanego, żabnicy, pangi, okonia, mintaja. Najwięcej rtęci mają ryby duże, mięsożerne.

Owoce czarnego bzu

Według National Center for Complementary and Integrative Health, owoce czarnego bzu, znalezione w suplementach, sokach i herbatach, mogą łagodzić objawy grypy. Jednak to samo źródło zauważa, że ​​tylko czarne i fioletowe jagody są bezpieczne do spożycia. Niedojrzałe i niegotowane czarne jagody są toksyczne, powodują biegunkę, nudności i wymioty.Warto zaznaczyć, że zbyt duże ilości dojrzałych owoców, mogą również powodować powyższe objawy.

Liście rabarbaru

Gotowane łodygi rabarbaru są często stosowane jako składniki wypieków,  deserów, sałatek i sosów. Jednak nie wszystkie części rabarbaru są bezpieczne do spożycia. Według MedlinePlus liście rabarbaru są trujące, powodując nudności, wymioty, osłabienie, ból brzucha, trudności w oddychaniu, pieczenie w jamie ustnej i gardle, drgawki, a nawet śpiączkę. W nasyzm klimacie raczej nie jada się liści, ale znalazły się one na tej krótkiej liście, gdyż podrażnienia może powodować po prostu kontakt z nimi, szczególnie części wilgotnych: przetarcie oka, oblizanie palców.

Czerwone mięso i jego przetwory

Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa – zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak kiełbasa, boczek i wędliny – może potajemnie zatruwać Twoje zdrowie. Przetworzone mięso zostało powiązane z kilkoma chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, choroby serca, cukrzyca. kilka badań wskazuje również otyłość. Recenzja opublikowana w 2015 r. w American Journal of Epidemiology donosi, że jedzenie czerwonego mięsa, zwłaszcza mięsa przetworzonego, wydaje się zwiększać ryzyko śmierci.

Zostaw Komentarz