Potrzebujesz pomocy? Obsługa klienta 502-955-871

JEDZ WIĘCEJ TŁUSZCZY! ZŁE, DOBRE I REWELACYJNE TŁUSZCZE W TWOJEJ KUCHNI.

Autor Filip D on Kwiecień 10, 2018 in Odżywianie

Beztłuszczowe szaleństwo, związane z żywnością, zdominowało przemysł spożywczy w latach 80. i 90. Niestety, z następstwem tego szaleństwa mamy dziś do czynienia. Widać to szczególnie w sklepach spożywczych, gdzie znajdziemy pełno produktów bez tłuszczu, odtłuszczonych, czy też o obniżonej jego zawartości. Czy to zdrowe?

Dietetycy zachęcali i nadal zachęcają konsumentów do trzymania się z dala od tłustych potraw. W związku z tym ludzie zaczęli odsuwać i nadal odsuwają żywność bogatą w tłuszcze w zamian za zboża i inne źródła węglowodanów. Skoro tłuszcz jest tak niezdrowy, to czemu od około 20 lat obserwujemy wzrost otyłości? Okazuje się, że kiedy wyeliminujemy tłuszcze z diety (dobre i złe), prawdopodobnie będziemy mniej nasyceni, co oznacza, że częściej głodni! Eliminując tłuszcze, narażasz swoje ciało na niedobory w ten składnik, prawdopodobnie zafundujesz sobie dietę bogatą w cukier, który nadmiernie będziesz czerpał z węglowodanów.

Tłuszcze są dla ciebie dobre, ale muszą pochodzić z najlepszych źródeł! Wiemy, zdrowy tłuszcz brzmi jak oksymoron, ale tylko brzmi! Tłuszcz jest głównym źródłem energii, pomagając nam wchłonąć niezbędne minerały i witaminy. Potrzebne jest również do budowy membran komórkowych. Jednak tłuszcz, tłuszczowi nierówny i o tym mowa poniżej.

Tłuszcze Trans (omijamy szerokim łukiem)

Tłuszcze Trans to „coś”, czego nie powinno w ogóle się spożywać. No może w minimalnej ilości. Lepiej jednak omijać go szerokim łukiem. Tłuszcze trans są wynikiem uwodornienia, procesu stosowanego do konserwacji żywności (np. Mrożona pizza i cheeseburgery typu fast-food). Ludzie „stworzyli” je dla wygody! Tłuszcze trans zwiększają ryzyko udaru, cukrzycy i chorób serca. Ponadto obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Gdzie występują tłuszcze trans?

Naturalnie występują w mleku (i jego przetworach, np. maśle) i mięsie zwierząt przeżuwających. Najmniej znajdziesz ich w wieprzowinie i kurczaku, a najwięcej w wołowinie i baraninie. To nie znaczy, że te mięsa są niezdrowe! Naturalnie występujące tłuszcze trans nie są szkodliwe dla zdrowia! Wręcz przeciwnie, posiadają właściwości prozdrowotne. Wszystko dlatego, że te tłuszcze mają inny profil kwasów tłuszczowych niż przemysłowe tłuszcze trans. Dobrym przykładem jest masło, w którym znajdują się naturalne izomery trans, takie jak kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy CLA o bardzo wysokiej aktywności antyoksydacyjnej.

Niezdrowe są tłuszcze trans, które powstają w wyniku przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. Podczas tego procesu olej roślinny wzbogaca się w cząsteczki wodoru i poddaje działaniu wysokiej temperatury. Wynikiem tego procesu jest powstanie nowego związku – utwardzonego kwasu tłuszczowego!

Po co utwardzać oleje roślinne? Uwodornienie zwiększa trwałość olejów roślinnych, które są bardzo wrażliwe na światło i temperaturę. Producenci to wiedzą, dlatego dodają je do produktów, które mają długi termin przydatności. Tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze. Występują one w nieświeżych tłuszczach używanych wielokrotnie w punktach gastronomicznych, ale także w naszym domu często taki proces ma miejsce. Wszystko przez smażenie na nieodpowiednich tłuszczach, które od lat używane są w naszych kuchniach! Jednak o tym na czym smażyć, nieco dalej.

Tłuszcze nasycone (umiarkowanie wskazane)

Zawarte są głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego – występują w obficie w mięsie, jajach oraz nabiale.  jeżeli chodzi o rośliny, występują w małym udziale, wręcz znikomym. Wyjątkiem od reguły jest kokos! Ten orzech zawiera w swoim składzie blisko 90% kwasów tłuszczowych pochodzenia nasyconego, a tylko niewielki odsetek kwasów jednonienasyconych (omega-9) oraz wielonienasyconych (omega-3 i -6).

Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia zwierzęcego zawierają niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała cholesterol! Są bardzo stabilne pod kątem metabolicznym wobec stresu oksydacyjnego, jak również w procesie obróbki termicznej, dzięki wysokiemu punktowi dymienia. Dlatego bardzo dobrze jest smażyć na smalcu, maśle klarowanym czy oleju kokosowym! Tak naprawdę to jedyne, słuszne tłuszcze przeznaczone do przygotowania pożywienia w procesie obróbki termicznej.

Warto zwrócić uwagę, że demonizowane tłuszcze nasycone należą to bardzo ważnych, prozdrowotnych składników naszej diety. Należy je jednak stosować z umiarem, najlepiej w rotacji. Jogurt na śniadanie lub okazjonalne ciasto francuskie nie będzie siać spustoszenia w Twoim ciele, jednak codzienny pączek, nie jest dobrym pomysłem!

Elementami, które składają się na obfite spożywanie kwasów tłuszczowych nasyconych z niskoprzetworzonej żywności to między innymi:

• Mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe,

• Silniejsze i zdrowsze kości,

• Dobry wpływ na pracę wątroby,

• Optymalizacja pracy mózgu,

• Wsparcie układu immunologicznego (tłuszcze laurynowy i mirystynowy).

Tłuszcz Jednonienasycony (Można powiedzieć: Awesome Stuff)

To tłuszcze głównie pochodzenia roślinnego (omega-9), ale również wysoce dostępne w produktach grass-fed i dziczyźnie.Podobnie jak tłuszcze nasycone, są bardzo stabilne metabolicznie. Zmniejszają działalność aromatazy (enzym przekształcający testosteron w estradiol), obniżają frakcję LDL cholesterolu oraz wnoszą pośrednie działanie przeciwzapalne.

Do produktów zawierających największe ilości omega-9, jednocześnie zachowujące odpowiednie proporcje do innych kwasów tłuszczowych zaliczymy: awokado, oliwę z oliwek liguryjskich, orzechy laskowe, orzechy macadamia oraz oleje z nich wytłaczane. Mamy też orzechy nerkowca, pistacje i  pecany, natomiast w tych orzechach mamy większą zwartość kwasów omega-6, przy mimo wszystko wysokim udziale bardzo dobrych kwasów omega-9! 

Tłuszcz wielonienasycony (więcej niesamowitych rzeczy)

Znajdują się we wszystkich produktach spożywczych – zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Tłuszcze wielonienasycone zawierają tłuszcze omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe są niezbędne, ponieważ nasze ciała nie wytwarzają ich w sposób naturalny. Warto jednak wspomnieć, że bardzo ważna jest proporcja tych kwasów: 1:2-4 (proporcje w gramach). Uważaj na spożywanie sporej ilości orzechów, nasion oraz strączków takich jak orzeszki arachidowe! Tu ta proporcja wynosi 1:10-30! Mało kto wie, że jest to jedna z głównych przyczyn powstawania przewlekłych stanów zapalnych i rozwijania choroby niedokrwiennej serca. Pokrywanie dużej ilości zapotrzebowania energetycznego ze źródeł zawierających obfite ilości omega-6 jest działaniem niszczącym zdrowie metaboliczne!

Dobre proporcje omega-3 i omega-6 to kolejne, doskonałe źródła tłuszczu dla Ciebie! Może obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Te kwasy tłuszczowe możemy uzyskać tylko poprzez spożywanie jedzenia. Podobnie jak jednonienasycony tłuszcz, wielonienasycony tłuszcz występuje między innymi w orzechach włoskich, nasionach lnu, rybach, oleju sojowym i oleju szafranowym.

Jak sami widzicie, tłuszcz to pojęcie względne! Zanim posłuchasz pseudo dobrych rad, poczytaj, dowiedź się, analizuj, zastanów się! Jesteś Panem swojego ciała, o które trzeba dbać każdego dnia! Bez tłuszczu, nie utrzymasz zdrowia!

 

Zostaw Komentarz