Potrzebujesz pomocy? Obsługa klienta 502-955-871

ALTERNATYWA DLA DROGICH SUPLEMENTÓW

Autor Filip D on Październik 14, 2019 in Suplementacja

Niedrogie alternatywy dla drogich suplementów

Jeśli martwisz się o określone składniki odżywcze w swojej diecie lub uważasz, że nie masz ich wystarczająco dużo, możesz podjąć pewne kroki, aby upewnić się, że codziennie otrzymujesz wystarczającą ilość składników odżywczych!

Jaka jest najlepsza i najtańsza alternatywa dla kupowania drogich suplementów lub witamin? Zdrowe jedzenie! Świeże warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste dostarczają najbardziej efektywnie niezbędnych składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby zachować zdrowie, poprawić wydajność, utrzymać formę. Wiele firm oferujących suplementy próbuje zwyczajnie wcisnąć drogie pigułki odchudzające, środki poprawiające wydajność lub suplementy, które często są nieskuteczne, gdyż nie znamy ich specyfiki.

Świeże warzywa, rośliny strączkowe, chude źródła białka, zdrowe tłuszcze, produkty pełnoziarniste i żywność bogata w błonnik mogą dostarczyć wszystkich przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, składników odżywczych i aminokwasów, których potrzebuje nasz organizm. Koncentrując się w działaniach na zdrowej żywności, często można osiągnąć założone cele zdrowotne, choć czasem może to wydawać się ogromnym wyzwaniem. Najlepiej zaplanować swoje żywienie (najlepiej z pomocą dietetyka), biorąc pod uwagę ilość zużywanej energii w ciągu dnia. Będziemy mieli wtedy pewność, że dostarczone składniki odżywcze zostaną w pełni wykorzystane przez nasze ciało. Dla kogo więc są suplementy? Tak naprawdę dla wszystkich. Jednak wiele osób uważa, że ich zakup ułatwi wszystko, czy przybliży do celu o wiele szybciej. Prawda jest taka, że w 90% nie wiemy nic o suplementach, i nie wiemy jakie, jak i kiedy je stosować. Poniższa ściągawka może być pomocna.

Dla kogo polecamy suplementy?

  • Osobom po 50. roku życia zaleca się spożywanie witaminy B12 w jej najczystszej postaci, zawartej w nieprzetworzonej żywności lub suplementach,
  • Kobietom w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, zaleca się spożywanie pokarmów wzbogaconych w żelazo lub pokarmów o dużej zawartości żelaza w połączeniu z pokarmami zwiększającymi wchłanianie żelaza, takimi jak witamina C,
  • Kobiety, które mogą zajść w ciążę, powinny skoncentrować się na spożywaniu odpowiedniego syntetycznego kwasu foliowego,
  • Starsze osoby powinny rozważyć spożycie dodatkowej porcji witaminy D z żywności lub suplementów,
  • Dla wszystkich tych, którzy z jakichś względów nie dostarczają wystarczającej ilości określonego składnika odżywczego do organizmu,
  • Wszyscy uprawiający sporty wyczynowe,
  • Wszyscy, którzy trenują amatorsko, jednak intensywnie, regularnie,

Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę niektórych, kluczowych dla organizmu, składników odżywczych i ich źródła żywności.

Potas: pomaga regulować równowagę mineralną w komórkach. Pomaga regulować płyny, a także pomaga skurczyć mięśnie.

Źródła: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, mięso, orzechy i produkty mleczne.

Magnez: pomaga wytwarzać energię w organizmie, chroni przed występowaniem skurczów mięśni, jest częścią składową kości.

Źródła: Całe ziarna, rośliny strączkowe, orzechy i zielone warzywa.

Wapń: buduje siłę, długość i elastyczność tkanek, spowalnia utratę masy kostnej. Pomaga także w krzepnięciu krwi, wspiera funkcję układu nerwowego  i pracę mięśni.

Źródła: Zielone warzywa liściaste, żywność wzbogacona wapniem, produkty mleczne i tofu.

Witamina C: pomaga zwalczać infekcje, wspiera układ odpornościowy i poprawia gojenie się ran.

Źródła: papryka, guawa, papaja, pomarańcze, brokuły, grejpfruty, mango, kantalupa, kapusta i warzywa kapustne.

Witamina E: wspomaga witaminę A, niezbędne kwasy tłuszczowe i cholesterol LDL przed utlenianiem.

Źródła: oleje roślinne, orzechy i nasiona słonecznika, soja, szpinak i masło orzechowe.

Witamina D: pomaga w absorpcji wapnia, wzroście kości, zmniejsza stan zapalny i pomaga chronić przed osteoporozą.

Źródła: tłuste ryby, oleje rybne, światło słoneczne, wątroba wołowa, ser, wzbogacone pokarmy, takie jak mleko i żółtka jaj.

Jod: jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i jej aktywnej formy trójjodotyroniny (T3). Od prawidłowego stężenia tych hormonów we krwi zależy m.in. prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca, nerek.

Źródła: ryby morskie, ziemniaki, sól jodowana i gotowana marynarka wojenna.

Chrom: wspomaga insulinie wykorzystywać glukozę w organizmie. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Źródła: całe zyski, ser, groszek, jajka i mięso.

Miedź: chroni organizm człowieka przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii, pomaga ciału wytwarzać hemoglobinę i tkanki łączne, a także odgrywa rolę w wytwarzaniu energii w komórkach.

Źródła: orzechy, nasiona, mięso narządów i owoce morza.

Żelazo: potrzebne do transportu tlenu do każdej komórki ciała oraz do zdrowego rozwoju mózgu i funkcji odpornościowych.

Źródła: Mięso, fasola, szpinak, nasiona i produkty pełnoziarniste.

Mangan: pomaga w budowie mocnych kości, metabolizowaniu energii z pożywienia, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Źródła: produkty pełnoziarniste, soczewica, ananas, truskawki i jarmuż.

Selen: działa synergicznie z witaminą E jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki i wspierając funkcje odpornościowe, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wpływa na zwiększenie odporności organizmu.

Źródła: nasiona, produkty pełnoziarniste, owoce morza, mięso narządów i jaja.

Cynk: wspiera reakcje enzymatyczne oraz wspomaga reprodukcję komórek oraz wzrost i regenerację tkanek.

Źródła: produkty pełnoziarniste, mięso, jaja, groszek, orzechy i nasiona.

Probiotyki: pomagają promować zdrowy rozwój bakterii w jelicie, zmieniając lub ponownie wprowadzając nowe bakterie.

Źródła: Bakterie kwasu mlekowego, takie jak bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie występujące w jogurcie i innych fermentowanych produktach mlecznych.

Składniki fitoskładnikowe: to bioaktywne substancje chemiczne w żywności, które spowalniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Najbardziej popularne fitoskładniki to:

Karotenoidy:

Beta-karoten: związany z poprawą obrony antyoksydacyjnej w komórkach i neutralizowaniem wolnych rodników.
Źródła: jasnożółte / pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak dynie, papaja, marchew, słodkie ziemniaki, jarmuż i brokuły.

Likopen: może zmniejszać ryzyko raka prostaty.
Źródła: znajduje się w czerwonych owocach i warzywach, takich jak pomidory, arbuz i guawa.

Luteina: może przyczyniać się do zdrowego widzenia, korzystnie wpływa na funkcjonowanie gałki ocznej.
Źródła: Zielone warzywa, takie jak zielenina, jarmuż, brukselka, szpinak, żółtka jaj i kiwi.

Flawonoidy:

Antocyjanidyny: to przeciwutleniacze, które zatrzymują uszkodzenie komórek poprzez neutralizację wolnych rodników i wspierają zdrowe funkcje odpornościowe i mózgowe.
Źródła: Ciemne owoce, takie jak jeżyny, jagody, wiśnie, czerwone winogrona, śliwki, kiwi, truskawki, żurawina, kapusta i bakłażan.

Flawanole: mogą wspomóc zdrowie serca, wspierając obronę przeciwutleniającą w komórkach i zatrzymując uszkodzenie wolnych rodników.
Źródła: jabłka, herbata, wino, czekolada, kakao, winogrona i brokuły.

Flavanony: Neutralizują wolne rodniki, zatrzymując uszkodzenie komórek.
Źródła: owoce cytrusowe

Proantocyjanidyny: mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia serca i dróg moczowych
Źródła: jabłka, kakao, żurawina, truskawki, wino i orzeszki ziemne.

Na koniec bardzo ważna grupa, czyli tłuszcze:

Kwas α-linolenowy (ALA): kwas tłuszczowy omega-3.
Źródła: ryby, siemię lniane i orzechy włoskie.

Kwas linolowy (LA): kwas tłuszczowy omega-6.
Źródła: Orzechy, większość olejów roślinnych i niektóre produkty pełnoziarniste.

Podsumowanie

Suplementy diety są niezmiernie ważne w naszym życiu. Warto po nie sięgać zawsze, gdy tego potrzebujemy. Należy jednak wiedzieć jakie suplementy są nam potrzebne i dlaczego. Skonsultuj się więc najpierw z lekarze, dietetykiem, czy nawet trenerem, którzy podpowiedzą, co warto w konkretnym przypadku zażywać.

Zostaw Komentarz